hast

Senaste inläggen

Av vi i stallet - 18 augusti 2009 23:58

Kära stallkamrater!


Hoppas ni har det bra i myggnästet. Hörde att de asen äntligen börjat ge sig och att bete åter blivit verklighet, härligt! Vi har det bara fint här ute på ön, myggen är inte så många men flugor finns det desto fler av. Resan hit gick galant! Máni gick rakt in i transporten där mamma Rotta redan väntade. När vi kommit ungefär till vinterhagen hörde vi dunder och brak där bak så då hoppade jag ur för att kolla vad som hänt. Det var bara Máni som kommit på att man måste stå bredbent för att inte ramla omkull haha! Kari (grannen på landet m de stooora hästarna) körde lugnt och fint hela vägen och hästarna var inte ens svettiga när vi kom fram, fast det var varmt som i en ugn den dagen.


Máni var i början något i chock av att världen var, inte så lite större än vad han trodde men han fann sig snart tillrätta. Ihopsläppet med mammas gamla hästar gick fint även om ledargubben Draupnir var måttligt förtjust över att en liten svart pojkspoling kom och charmade öronen av hans gamla ston. Rotta kände ju pensionärsklubben sen tidigare och drog igång ett parti bridge med detsamma.


Till mattes stora förtjusning kom hennes brorson Hampus på besök men en förfrågan om att få rida. Jihoo, tänkte jag som tjatat på Hampus sedan innan han föddes om denna sak och tilldelade honom min egen gamla läromästare Draupnir. Han är en riktig gentleman som funnits med i familjen sedan typ 87 då vi importerade honom genom Hreggi och Jenny. Denna fina herre har med sina 26 år sett det mesta och har bl a varit med på tältutflykter, kommit sist i hopptävling och blivit stulen. Han har aldrig varit en speciellt känslosam häst och detta har med åren eskalerat i att han numera ljudligt suckar när man kommer in i hagen, vänder sig om och går. Ett halvår sen sist man sågs eller ej. Om man inte har godis med sig vill säga, då blir han blidare till sinnet. Jag litar på honom fullt ut och vet att han tar hand om Hampus på bästa sätt!


Bästa hälsningar från Josefin, Rotta och MániANNONS
Av vi i stallet - 18 augusti 2009 17:23

Vad gör ni? Inte en endaste bloggrad...... Har ingen något att berätta? Börjar känna mig lite ensam här nu ; )


Kram Nina

ANNONS
Av vi i stallet - 18 augusti 2009 17:15

Igår satt jag in annons, lilla fina Býr! Men man kan ju inte bara behålla alla, även om det skulle vara lättast så.

Jag hoppas verkligen att någon bra/snäll/ambitiös/duktig...haha....listan kan bli lång, person blir intresserad.....

www.bukefalos.com

Br-2


Letar du efter en fin unghäst som det är dags att börja jobba med?
Det är med sorg jag beslutat att sälja min valack född 2006, e. Soldán frá Hvitanesi.
Visar fina gångarter i hage, lätt för tölt. Trevlig i hantering, leda och verka. Lagom social utan att vara på, lyhörd och något känslig. Uppvuxen i flock med andra islandshästar i blandade åldrar. Vistats allra mest ute i lösdrift men inga problem att ha honom i box. Regelbundet vaccinerad, verkad och avmaskad. Pris inkl moms.
Av vi i stallet - 16 augusti 2009 19:21

Haha....vilken blåst! Fantastiskt!

Skorpa har nu blivit av med sitt hemska - konstiga - kliiga - låne eksem täcke! Så glad hon blev!


I dag, efter lång lång väntan, fick våra valacker gå till sommarhagen! Inte en gnutta brall, två meter inanför grinden stannade de och började beta glupskt. Nu får vi hoppas på en fin sensommar och en lång torr höst : )


Gaia med föl (Àstid) kommer hem i kväll så stona får gå till sin sommarhage i morgon istället. Tyvärr så har tydligen Gaia haft stora bekymmer med kli-sår på "semester betet", därför bestämde Kikki sig för att ta hem henne så hon kan få lite tätare omvårdnad.

Vilket elände våra hästar har, de med eksem alltså. Det är daglig skötsel som gäller och ibland räcker inte ens det....vad gör man då?


Fång...är väl inte islandshäst relaterat men usch vad med fånghästar jag hört talas om i år! Det har tydligen inte spelat någon roll i fall de gått på jätte beten eller i nedbetade hagar. Ingen fånghäst här...peppar peppar....

Min teori, om att det måste vara bäst att släppa hästarna på gammalt bete håller jag fast vid. Nedbetade hagar måste vara värst (om det regnar lite då och då), det lilla som växer upp blir ju superkraftigt, och man märker inte hur mycket de äter för de håller den så fint nedbetad. Vilket gör att man inte tror att de har någon mat alls! Mängd mässigt kan det nog vara snålt ibland men rent näringsmässigt långt över behovet. Därför ska även våra superfeta ston få gå till sin sommarhage i morgon, bort från den nedbetade "myggfria" vinterhagen. Det finns mycket bete i sommarhagen men det är gammalt gräs nu. Tror inte fet häst är lika med fånghäst, däremot "övernäringsbetad" häst löper nog större risk. Nu är det ju inte så att jag har forskat eller har vetenskapliga grunder i detta ämne, det är bara mina egna ideér och tankar. Och de håller ju så länge ingen får fång här ; ) . . .


Hur som - känner mig lycklig över att få släppa ut hästarna i nya stora hagar, utan invasion av mygg!


Av vi i stallet - 1 augusti 2009 22:02

Jag tror inte jag behöver säga mer än rubriken. Idag är de små små djävlar....känner en inre skräck om det verkligen innebär en andra kläckning? Kan inte säga att jag ber till de högre makterna speciellt ofta men nu funderar jag på att bli religiös....kan det hjälpa tro?

Av vi i stallet - 1 augusti 2009 01:30

Helt otroligt! I kväll är hästarna ute! Första natten på ca en månad som det är möjligt för djuren att vara ute hela natten.

Har varit ute en gång i timmen för att känna av ev myggattacker....nix pix, inga mygg!

Hästarna har stått lugnt i hagen, visserligen sett lite fundersamma ut, undrat när ska vi få gå in? Vilken otrolgt skön känsla, att få gå ut i hagen, utan att fäkta med armarna, utan att se desperata hästar trampandes med benen och viftandes med svansarna.

Nu får man passa på att njuta och hålla tummarna att detta fenomen håller i sig.......


Av vi i stallet - 27 juli 2009 12:03

Vilken sommar! Ja herregud, det är första gången jag har sommarsemester och längtar till november! Det är något galet i luften. De stackars hästarna får gå i sina vinterhagar vid stallet. Sommarhagarna är inte ens att tänka på! Alldeles för mycket gräs och skog, där myggerna trivs som bäst. Vi som tom gjorde ny hage...haha....för att bete inte skulle räcka till stona. Nu kommer vi däremot ha massor av höstbete och vi får hoppas att hästarna får njuta av hagbyte då!

Vem kunde tro att vi varje dag, veckor tillbaka, skulle behöva ta in och ut hästar hela tiden? I och för sig har det skett en liten förbättring, hästarna kan i regel vara ute till ca kl 19.00 nu, för ett par tre veckor sedan togs de in kl 16.00, då de redan var täckta av små jävlar.

Eftersom det är semestertider, folk har inbokade resor etc, så får de personer som är hemma ställa upp till max, vilket alla verkligen gör! Fantastiskt att vi lyckas få ihop ett schema för att fördela in- och utsläpp så gott det går.

Men när de personer som är hemma måste åka hit antingen på morgonen, släppa ut, fylla vatten (i vissa boxar), mocka 12 boxar, göra i ordning till kvällen - finns ingen ork kvar till ridning. Man kan ju tänka sig att orken ska komma tillbaka under em, men icke, tror inte det. Och OM den kommer tillbaka så har redan myggen hunnit före....suck...

Men men men, allt har ett slut, även myggans liv! Fick sms av Helene idah med datum för höstens kurser, haha....jag bokade in ett par...jag och min feta häst, som kommer vara i samma form som alltid när det är kurs ; ).

Hur som så kändes det väldigt bra att tänka lite framåt! Jag lovar att jag inte ska gnälla på mörka, regniga, slaskiga höstkvällar inte heller på snöstorm och annat elände - bara vi snart slipper skit-myggen!

Av vi i stallet - 4 juli 2009 14:17

Helt helt otroligt...vad är detta för invasion? De senaste dagarna har jag ägnat mig åt att försöka hitta något positivt om mygg på nätet...dvs hur man eliminerar dem snabbt och för gott. Letat info om giftiga medel...(tänkte sedan övertyga min make om att sprida dessa medel runt på våra marker)....men icke sa nicke, verkar bara finnas för dem i tärnsjö. Sedan har jag letat info om olika typer av rök...typ bombrök, nix pix ingen info. Det verkar som om de små vampyrerna vinner. De har ju en sådan enorm äggläggningsförmåga att det är tokkört...suck!

Ändå är det ju ok för oss människor, vi kan ju klä oss, gå in eller bada i myggmedel om vi vill. Värre för alla djur, usch, det värsta är att jag inte har någon att skälla på...det är ju inte någons fel! Det brukar ju faktiskt kännas lite bättre om man får spy ur sig lite elände och klaga därefter. Men alltså, inte ens det kan man göra.


Hästarna har stått inne för andra natten nu, kan inte låta dem gå ute om natten och inte komma undan någonstans. Det blir långa nätter för dem, tas in redan runt fem och får gå ut igen runt åtta på morgonen. Stallet håller ca 10 grader svalare än vad det är ute så hästarna verkar ändå tycka vara helt ok, de står blick stilla och faller snart i sömn efter att de har kommit in. Till och med Polli kan stå inne, Magnus fick eld i ändan när myggen kom och iordningsställde gallerboxen bums så att den blev Pollisäker.

Tja, det enda man får hoppas är att de avtar om några dagar, det har de iaf påstått i diverse tidningar. Men skeptiskt som jag till naturen är, så tror jag att det blir en jävla eländig myggsommar!

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se