hast

Direktlänk till inlägg 2 december 2011

Kryckor, den nya arbetsfördelningen samt fårklippning

Av vi i stallet - 2 december 2011 22:28

En helt vanlig dag för ca 5 veckor sedan. Karin och jag rider hästar på löpande band och ska ta en tur ut tillsammans då stoet jag ska rida, Vending, ska ridas utomhus för första gången. När jag gör iordning henne reagerar jag på att hon är lite extra stökig men jag leder i alla fall ut henne och sitter upp. När jag samlar ihop tyglarna för att rida iväg drar hon som skjuten ur en kanon. Hon stannar till en sekund mellan staketet och Karins häst men när denne går undan drar hon iväg, bockandes som värsta rodeohästen. I luften hinner jag tänka att det är stenigt på stallplanen och jag landar på vänstra foten med benet sträckt. Knäet böjs framåt och jag hör hur något säger pang där inne. Så ont har jag aldrig någonsin haft förut... (Efteråt berättade Karin hur Einar, Elvars pappa gjorde en sladdvändning med permobilen, tryckte plattan i mattan och kom till min undsättning.) När den värsta smärtan gått över och jag lyckats ta mig på fötter hjälper Elvar Karin att ta in hästarna i stallet. " Men det där är inte Vending, det är Vorsól" säger han. Jag tog fel häst! Vorsól är en av våra oinridna unghästar och därtill den som bockade värst av alla när hon någon dag tidigare fått sadel på sig för första gången... 


Jag tog mig hem till huset, lindade, kylde och lade högt. Knäet blev ganska snart stort som en melon och gjorde riktigt riktigt ont. Dagen efter åkte jag till sjukhuset i Saudarkróki och röntgade. Inget brutet utan mjukdelar skadade, puh. (Allt pekade på min googleställda diagnos korsbandsskada.) Återbesök inbokat och vila ordinerat. Fiola rotade upp några gamla kryckor hon hade liggande så här är jag nu...Kryckor och unghästträning är ju som ni kan förstå en sådär kombination men jag linkade runt i stallet så mkt jag kunde och arbetsfördelning kunde tex se ut såhär:

* Karin rider tävlingshingst


* Josefin tvättar och polerar gallret på boxarna  

 

Elvar förslog att jag kunde använda tiden till att halta upp och ner i stallgången och memorera hästarna... ;) 

När gårdens 650 får tas in för vintern måste deras långa tjocka ull klippas. Detta gjordes under några intensiva dagar och speciella fårklippare hyrdes in. På fotot nedan ser man bakdelarna på dessa, deras hjälpreda, i mitten Fjóla, till höger Elvar och i bakgrunden döttrarna Ásdis och Víktoria.

 


Nakna, och ganska förvirrade släpptes fåren iväg några kilo lättare och ett par storlekar mindre. Fjóla berättade att de blir lite galna dagarna efter att de har klippts. Det ser man nästan på fotot nedan tycker jag...

 


Vårt oumbärliga ridhus måste vi ibland dela med andra ting och företeelser på gården. Under fårklippningen gick gårdsbilen Smali (Namnet kommer av att man smalar = driver djur med den) sönder. Så blev ridhuset ett bilhus. Sedan måste ju den avklippta ullen förvaras någonstans innan den forslas iväg. Så blev ridbilhuset även ett ullhus. På nästa foto försöker Karin att rida på volt mellan bil, säckar och en liten lerflod som bildats av regn som läckt in. Det gäller att vara uppfinningsrik ;) Hästen är en annan av mina favvosar. Vi kallar honom Big Rauður eller Brocki (=Travarn). Han är hästen med skorna jag lade upp bild på i f g inlägg och han har världens mildaste blick. Han var en f d turhäst som bara travade jättefort, stel som en pinne rakt fram och kunde knappt tölta. Vi försöker börja bygga om hjorthalsen och få honom att tölta lugnt, mjukt och avslappnat. Han blir bara bättre och bättre och ska snart få ett nytt hem hos en äldre herre söderut.


Ja, hörni! Inte kan jag tänka mig en bättre fredagskväll än att ligga nedbäddad i en soffa på Island, med datorn på magen skrivandes blogginlägg till mina kära stallvänner!


Trevlig helg på er allihop! 

 
ANNONS
 
Ingen bild

Marie

3 december 2011 20:25

Medans du satt och skrev till stallkompisarna hade vi fest här hemma och saknade dej vännen. Men det var några av oss som verkade hålla igång lite längre än andra vad jag förstått och saknade dej så mkt att de sjöng en truddelutt för dej. Den skulle vara kul att höra, hahaha. Det är så häftigt att du tog fel häst men synd att du gjorde illa dej på köpet.. Men du fick ju revansch sen när du höll dej kvar på just den hästryggen :-)! Taskig arbetsfördelning där ett tag. Kram kram

 
Ingen bild

Marie

4 december 2011 15:22

Hahaha. Nu har jag hört skönsången. Fantastiskt vilka talanger det finns här i stallet :-))

 
Ingen bild

Nina

12 december 2011 20:32

Jag blir så glad när du bloggar, så himla kul att läsa om vad ni har för er!

Stor kram (syns snart)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av vi i stallet - 24 juni 2012 22:01

Det bloggas alldeles för dåligt här så för tredje inlägget på raken tar jag tag i saken. Ser fram emot uppdateringar från övriga :) Som bekant så är det vissa händelser här i livet som bör förevigas - bröllop, dop, födelsedagar och såklart, barb...

Av vi i stallet - 12 mars 2012 21:52

I vanlig ordning är man inte så snabb på att blogga som man kanske önskar... För ett antal veckor sedan tog jag med min mamma ut till stallet (kvinnan som vägrar sätta sig på en häst med motiveringen "det finns ingen broms") för att klappa häst, prom...

Av vi i stallet - 22 februari 2012 22:40


    Kanske inte helt fel ute ändå? :P   //Hanna

Av vi i stallet - 29 november 2011 11:15

7.30 ringer klockan och först den upp kokar gröt. Promenadtid till jobbet: ca 3 min. Arbetsdagen börjar kl 8 med morgonfodring och medan hästarna äter tar vi morgonkaffe och planerar dagens träning. På tavlan nedan skriver vi vem av Elvar, Karin, Ásd...

Av vi i stallet - 27 november 2011 22:24

De första två helgerna på Island stannade vi kvar på gården. Vi visste redan att vi skulle vara borta en del helger så därför passade vi på att jobba upp lite goodwill. Dessutom skulle vi inte haft ro att sita stilla i huset en hel helg, vi var ju hä...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se