hast

Direktlänk till inlägg 14 november 2011

Halvlek

Av vi i stallet - 14 november 2011 23:19

Tänk att vi redan hunnit vara här i 5 veckor! Vi som trodde att vi skulle ha svårt att fylla tiden på kvällarna och helgerna. Bah, för så många inlägg har det iaf inte hunnits med... (Måste även skylla på tekniken, lite krångligt är det allt!) 

   På kvällarna är vi oftast väldigt trötta efter dagens slit, kommer hem sent och går och lägger oss tidigt! Det är sagt att vi varannan helg har fodringar och varannan helg helt ledigt, men vi har gjort så att när vi har varit här över helgen så har vi jobbat åtminstone en av dagarna, och så tagit det lugnt eller åkt på utflykt den andra dagen. Två av helgerna har vi varit i Reykjavik, och mer om det kommer i senare inlägg!

   Nu har rutinerna satt sig ordentligt och vi känner oss hemma. Elvar (Sissos näst äldste bror, vår chef, pappan i familjen) har haft fullt upp med fåren fram till förra veckan så det är först nu som vi har jobbat ihop med honom i stallet. Det har varit bra att få känna på hästarna på egen hand för att sedan se vad han tycker om hur träningen ska läggas upp. Han är en fantastiskt duktig hästman och ryttare och vi lär oss mkt av att bara titta på hur han jobbar. Han har gått på Holar, kom 2a på VM i år i 250 m pass (Den pokalen han har i hyllan är man liiiiite avis på!), är islandsmästare i 250 m pass, har varit FEIF-domare och blev i år nominerad till "Årets passryttare" här på Island. En grymt duktig snubbe med andra ord!

   Det lilla söta stoet här nedan är en av mina favvosar. Hon heter Þro (Tro) och är i kropp och uttryck väldigt lik en annan liten häst jag känner... Femgångare med fint steg, typ 6 år.

 

Nästa bild är av Karin och hennes favoriter, gårdens hundar. De heter Tumi, Tóta och Sara och är vallhundar ut i tasspetsarna. När vi har varit inne och ätit lunch springer de ivrigt tillbaka till stallet med oss, för då vet de att det är dags att ta in och ut hästar. Lilla Tóta som bara är ett vet inte riktigt hur det ska vara och springer ibland lika mkt framför hästar/får som bakom, men de äldre hundarna vet precis hur det ska vara och det är riktigt häftigt att se dem jobba! (Notera även soffan i stallet, så himla fiffigt!)

 


På nästa bild är Tóta i action. Här har vi föst hem ston med föl och unghästar som går i en stor hage (vi snackar kvadratkm) bakom stallet. Då rider man upp i hagen och med hundarnas hjälp föser ner flocken till gården och in en fålla för att sedan skilja ur dem som ska tex säljas.

 


På nästa bild Är jag och Ásdis (Elvar och Fjólas äldsta dotter. Tvåfaldig islandsmästare i tölt på två olika hästar. Inte illa för att vara 13 år!) i full fart med att tvätta stallets tävlingshingst. Han heter Hlekkur och är hälften gris, hälften häst. I lera mår han tydligen som bäst... Elvar ska tävla och ev visa om honom i vår och tror att han kan bli riktigt bra. Fyrgångare. (Stam, siffror och sånt minns jag inte men är ni nyfikna så kollar jag.) Jag gjorde en extra snygg (så gott det gick utan mina verktyg) skoning på honom som Elvar visade upp för sin ordnarie hovslagare (duktig kille á la Islandsstyle) och de oh-ade sig. Kul!

 


Inläggets sista bild föreställer mig i träningens hetta. Jag rider en riktigt charmtroll som heter Gefjun och som troligtvis ska bli barnhäst. Hon är mellansystern i en syskonskara på tre och de har alla samma godmod och gulliga personlighet. Lätttränade, lättridna med helt ok gångarter. Hennes 3,5-åriga lillebror Gladur tränade vi klart på några veckor så nu är han ute i stora hagen på semester igen. Det var i stort sett bara att sätta sig upp. Häftigt att se hur himla olika unghästarna vi jobbar med är. En del köper allt direkt medan en del är livrädda och allt där emellan. Det är otroligt lärorikt att jobba med så många olika typer av hästar.Adjö och god natt för den här gången. Stor kram till er från oss!  

 
ANNONS
 
Ingen bild

Kikki

16 november 2011 07:03

Hej på er! Vilka fina hästar och härliga bilder på er i vardagen! Fantastiskt att få möjligheten att lära sig som ni gör nu och under bra handledning! Men ni tar vara på möjligheterna också att lära. Roligt och givande. Är det halvtid redan? Här har löven och mörkret fallit men ännu ingen snö och knappt någon frost. Tack och lov har det knappt regnat heller med tanke på hagar och lera så det är hyfsat ok där. Täckena har åkt av nu så Rotta (och Gaia) går naken. Kram på er!

 
Ingen bild

Nina

21 november 2011 20:39

Vilket härligt inlägg! Ni verkar ha det så bra det bara går :-)

Kram på er

 
Ingen bild

Marie

29 november 2011 19:19

Håller inte med er att dåligt med inlägg. Är imponerad att ni är så duktiga på att ta kort och skriva i bloggen. Era dagar verkar ju vara fulltecknade minst sagt. Jättekul att läsa och ni blir verkligen en erfarenhet rikare.. Kram på er!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av vi i stallet - 24 juni 2012 22:01

Det bloggas alldeles för dåligt här så för tredje inlägget på raken tar jag tag i saken. Ser fram emot uppdateringar från övriga :) Som bekant så är det vissa händelser här i livet som bör förevigas - bröllop, dop, födelsedagar och såklart, barb...

Av vi i stallet - 12 mars 2012 21:52

I vanlig ordning är man inte så snabb på att blogga som man kanske önskar... För ett antal veckor sedan tog jag med min mamma ut till stallet (kvinnan som vägrar sätta sig på en häst med motiveringen "det finns ingen broms") för att klappa häst, prom...

Av vi i stallet - 22 februari 2012 22:40


    Kanske inte helt fel ute ändå? :P   //Hanna

Av vi i stallet - 2 december 2011 22:28

En helt vanlig dag för ca 5 veckor sedan. Karin och jag rider hästar på löpande band och ska ta en tur ut tillsammans då stoet jag ska rida, Vending, ska ridas utomhus för första gången. När jag gör iordning henne reagerar jag på att hon är lite extr...

Av vi i stallet - 29 november 2011 11:15

7.30 ringer klockan och först den upp kokar gröt. Promenadtid till jobbet: ca 3 min. Arbetsdagen börjar kl 8 med morgonfodring och medan hästarna äter tar vi morgonkaffe och planerar dagens träning. På tavlan nedan skriver vi vem av Elvar, Karin, Ásd...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se